Bio

CROATIAN & ENGLISH

HRVATSKI

Anezi je profesionalna pjevačica pravog imena Alena Nezirević. Rođena je 14.11.1986. godine u BiH, u Banja Luci, odakle joj je otac, a odrasla je s roditeljima u Hrvatskoj, u Vrsaru (Istra), odakle joj je majka.

Završila je Opću gimnaziju u Pazinu, a od 2005. do 2015. godine živjela je u Rijeci, iako ljeta oduvijek provodi u Vrsaru. U Rijeci 2005. godine upisuje Pravni fakultet. Nakon što u roku završava prvu godinu, zbog ljubavi prema pjevanju, gubi interes i fokus za studiranjem prava, ali se nekoliko godina kasnije vraća na fakultet i prebacuje na smjer upravnog pravnika. Međutim, unatoč stečenoj diplomi upravnog pravnika nikada nije željela raditi u toj struci, a prateći osjećaj da je njen pravi poziv ipak javno bavljenje glazbom i showbiz od 2016. godine češće počinje boraviti u Zagrebu.

 

U Zagrebu upisuje i školu, smjer za muzičku produkciju na MPA akademiji, koju završava sredinom 2016. Nedugo zatim tamo upisuje i smjer za skladanje i aranžiranje pjesama, koji završava početkom 2017.

2023. god. odlučuje se za dodatno školovanje, jer smatra da je između 2018. i 2023. god. postavila dobre temelje javnoj pjevačkoj karijeri i stoga ima prostora za postavljanje temelja njene druge ljubavi – psihologije, s ciljem bavljenja i terapeutskim radom. Upisuje studij – Propedeutika psihoterapije u Zagrebu i paralelno edukaciju iz neurolingvističkog programiranja – NLP Practicioner kod Ivana Petrića, također u Zagrebu, te 2024. god. nastavlja s NLP Masterom, ali na NLP akademiji.

 

Krajem 2015. i kroz 2016. godine Anezi surađuje sa zagrebačkim skladateljem Markom Tomasovićem koji je autor glazbe njena prva dva singla “Da l’ se sjetiš ikada?” i “Samo najbolje želim ti”, dok je autor teksta Anezi. Singlovi su dobili i akustične verzije te stvorili temelje za početak javne glazbene karijere. Iste godine, Anezi prihvaća poziv za sudjelovanje na festivalu Melodije Istre i Kvarnera u duetu s legendarnim ocem “ča vala” Duškom Jeličićem Duletom gdje se uspješno predstavlja publici tih regija s njihovom pjesmom „Happy end“.

Tijekom 2017. izlazi njen 3. singl “Pokaži mi put”, na kojem je Anezi koautor glazbe i teksta. Ta je pjesma, i njen spot, nastala u sklopu programa MPA akademije u Zagrebu kroz jednu spontanu ideju i kreaciju s Danijelom Borovnjak kao koautoricom teksta i Bojanom Šalamonom Shallom i Predragom Martinjakom Peggyjem koji potisuju aranžman. Zanimljivost je da je taj singl dobio svoje službeno izdanje tek tri godine kasnije, 2020. godine, od strane diskografske kuće Menart, paralelno s izdavanjem akustične verzije tog singla.

Iako je do 2017. Anezi snimila par pjesama i objavila ih na svom You Tube kanalu s njima se nije htjela ponuditi ni jednom diskografu, jer je do tada shvatila da treba strpljivo čekati za svoju bolju poslovnu poziciju, a da za to treba veliku uštedu vremena i novca, te šire prepoznavanje njenog lica u javnosti. Zato se, prateći intuiciju i vjerujući da joj je osobnost originalna, krajem 2017. odlučila prijaviti na audiciju za poznati reality show “Big Brother”. Takav format ju je privukao jer je show o osobnosti, dosta je gledan, a ugovorom o sudjelovanju ne ulazi u pjevačku sferu, gdje joj je bilo bitno zadržati slobodu. Iako je bila svjesna velikog rizika za pjevački imidž, koji nosi pojavljivanje u reality formatima, znala je da ako kandidat dobro iskoristi sudjelovanje ono će mu donijeti medijsku prepoznatljivost lica i prilike koje se normalnim putem moraju godinama stjecati. Hrabro se odlučila za prijavu po onoj “Tko ne riskira ne profitira.”,  u nadi da će, osim uštede vremena i novca, steći podršku gledatelja tog showa za koje je vjerovala da bi mogli prepoznati kvalitete njene osobnosti i njene talente, te stoga i u budućnosti pratiti njen rad. Anezi nije pogriješila slušajući intuiciju, jer je u konačnici između četiri tisuće kandidata i izabrana za Big Brother kuću.

2018. ušla je u Big Brother show i nakon punih tri i pol mjeseca izolacije stigla je do samog superfinala. Uz treće mjesto, osvojila je brojne simpatije u javnosti. U ljeto je samostalno nastupila na festivalu Etnofest Neum, u BiH, s četvrtim singlom “Pravi put”, za koji je sama napisala tekst. Istovremeno dobiva poziv RTL producenata za novi mega popularan reality show, prvi puta prikazivan u Hrvatskoj, “Gospodin Savršeni”. Za razliku od „Big brother“ formata, kojeg je oduvijek voljela gledati zbog jakog psihološkog i socijalnog elementa, nije bila obožavatelj reality formata „Gospodin savršeni“, jer je konceptualno odudarao od njenih preferencija. No, iako se isprva nije vidjela u tom formatu, predosjećajući da će prva sezona biti jako gledana i znajući da će se prikazivati u istoj godini u kojoj je bila i u Big Brotheru, Anezi procjenjuje da je za psihu taj format mnogo lakši od Big Brothera i da nema što izgubiti, te je stoga dobro da prihvati taj poziv. Nakon pregovora s produkcijom, u show ulazi aposlutno svoja, baš kao što je bila i u Big Brotheru. Otvoreno iskazuje da ne vjeruje u savršenstva, no unatoč tomu “Gospodin Savršeni” ju je zadržao u showu gotovo do samog kraja, a život joj je tim showom otvorio jedna potpuno neočekivana glazbena vrata.

 

Naime, interesantnim prstom sudbine, u showu je bila jedna kandidatkinja iz Njemačke koja je kasnije upoznala Anezi s jednim menađerom iz Njemačke. Budući da Anezi inače pjeva na sedam jezika, on je čuo njen naglasak i na njemačkom, te je predložio Anezi da počne snimati pjesme i na njemačkom jeziku. Ona ga je odlučila poslušati, opet najviše po intuiciji, te je tako krajem 2019. počela snimati svoje i tuđe pjesme i na njemačkom jeziku. Od 2021., unutar toga, kreće u suradnju s Nenom Belanom, u sklopu njegovog višegodišnjeg projekta prepjevavanja nekih njegovih starih hit pjesama na druge jezike. Na njegovom albumu na njemačkom rade već dvije godine, a za prepjev pjesme „Ka Vanna“, Anezi je 2022. snimila spot, usput dok je bila na izletu na Kubi. Opet, interesantan prst sudbine, jer je naziv te pjesme na njemačkom „Havanna“, a tekst je o dolasku pjevačice na Kubu, a to su snimili mnogo prije je Anezi znala da će otići baš na Kubu. Međutim, zbog korona pandemije odlučeno je ništa ne objavljivati prije 2024. godine.

Sudjelovanjem u dva popularna reality-ja 2018. godine Anezi je definitivno brzo izašla iz anonimnosti i time utabala put na showbiz sceni. Skrenula je pozornost na sebe kao osobu sa stavom i kao pjevačica, čime joj se ispunila velika želja. No, to je bio tek početak te neuobičajne `self-made` životne priče, jer uslijedio je veliki rad i samostalna borba za svoje mjesto pod estradnim nebom i veliki izazov u vidu skorog dolaska korona pandemije, nakon što je provela samo godinu dana na javnoj sceni.

Anezi je oduvijek voljela zabavnu pop glazbu, ali i dance glazbu, jer je dijete 90-ih. Stoga je, na jesen 2018. krenula suradnja s poznatim hit mejkerom, osnivačem dance grupe Colonia, Borisom Đurđevićem. Boris za nju, u suradnji sa suprugom i autoricom stihova Valerijom Đurđević, potpisuje njen peti singl “Srce nema raspored”. Paralelno s emitiranjem showa „Gospodin Savršeni“ izlazi šesti singl, pod nazivom “Savršeni”, koji kompletno autorski potpisuje Boris.

 

U srpnju 2019. Anezi potpisuje svoj prvi diskografski ugovor s izdavačkom kućom Menart, a nedugo nakon toga izlazi njen sedmi singl “Nepozvan gost”, kojeg također kompletno potpisuje Boris, a zatim “Srce nema raspored (acoustic version)”, čiji aranžman i produkciju potpisuje Emir Grozdanić.

 

Razlog snimanja akustičnih verzija je taj što su Anezi te verzije artističnije i puno nastupa i u akustičnim izdanjima.

Osmi singl “Volim te” izašao joj je u listopadu 2019., a poseban je za Anezi, jer je to prvi singl gdje sama u cijelosti potpisuje glazbu i tekst. Produkciju potpisuje jedan od najuspješnijih producenata u Hrvatskoj – Nikša Bratoš, a aranžman Nikša zajedno s mladim i talentiranim Domagojem Perišićem.

 

Sa spotom za “Volim te” postaje jasno da njena snažna osobnost neće ostati samo na pjevanju, već da će ona kroz svoju karijeru biti i društveno angažirana osoba sa stavom. Kroz simboliku šarenih, duginih, boja, koje se provlače kroz taj spot, Anezi odašilje jednu snažnu poruku, a ta je da su za nju sve ljubavi jednako vrijedne.

 

Na samom kraju 2018. Anezi na You Tubu, uz postojeći glazbeni `ANEZI Music Channel`, otvara novi kanal `ANEZI analizira` na kojem postavlja razne ozbiljne i neozbiljne vlogove, intervjue, priče iz života, njene stavove, itd. Sve kreće kao hobi, iz ljubavi prema emocionalnim, sociološkim i psihološkim analizama. Iako se aktivno nije stigla posvetiti tome, na kraju 2023. god. otvara i dodatnu stranicu `@anezi_analizira` na Instagramu, s najmerom da postane aktivnija i u toj sferi. 

2020. godine Anezi izdaje deveti singl “Radoznala budalo” koji je prvi s inozemnom suradnjom sa sarajevskim skladateljem Gordanom Dizdarevićem. Dizdarević je autor skladbe, a Anezi je zajedno s njim koautorica teksta. Na ovom singlu se po četvrti put nastavlja suradnja s Borisom Đurđevićem, ali ovaj put samo kroz aranžman. I na ovoj pjesmi Anezi nastavlja svoje akustične projekte, ali ovaj put u tamburaškom aranžmanu. Ta verzija snimljena je entuzijastički u Sarajevu u studiju skladatelja Gordana Dizdarevića s TS `Dukati` iz Širokog Brijega, a tri godine kasnije, 2023., ta suradnja joj donosi prvi nastup u velikoj Fraport areni u Frankfurtu na najvećoj manifestaciji Hrvata u dijaspori „Hrvatska noć“, gdje je nastupila s TS Dukati kao predgrupa, pred 13 tisuća ljudi.

 

U ljeto 2020. izdaje simpatični plesni singl, zafrkantskog teksta, “Opa E”, kao prvi u suradnji s poznatim riječkim hitmejkerom zabavnih stihova, Robertom Pilepićem. Aranžman za „Opa E“ potpisuje Roland Budin, pozat i kao Mental Blue. Zatim, na početku 2021. najavljuje singl “100 je razloga” u suradnji s dugogodišnjim prijateljem i kolegom Emirom Grozdanićem.

 

14.05.2021. Anezi je izdala svoj prvi album pod nazivom “100 je razloga” – čak dupli! Na prvom cd-u nalaze se sve dosadašnje pjesme, s jednom novom – “100 je razloga”, a na drugom cd-u je live album pjesama s prvog cd-a. Snimiti live album bila je zajednička inicijativa Anezi i kolega i prijatelja Ante Grossija i Domagoja Keče, koji su složili live aranžmane za njihov bend Gramophonix s kojim je sve snimljeno. Stilski su se povezale sve pjesme s prvog cd-a pod zajednički nazivnik. Rezultat je jedan dobar live album zabavne pop glazbe, koji je sniman za vrijeme lockdowna u Tvornici Kulture, na Valentinovo 2021. Sve se može pogledati na You Tube pod: “Live session prvog albuma `100 je razloga` (Tvornica Kulture)” .   

Kvaliteta naslovne pjesme albuma – “100 je razloga”, prepoznata je i na natječaju festivala “Večeri dalmatinske šansone”, pa ju je Anezi izvela uživo u ljeto 2021., uz izravni prijenos HRT-a, na tom renomiranom šibenskom festivalu.  

 

U toj najosobnijoj pjesmi do sada Anezi, kao autorica, opisuje najteži odnos u svom životu. Spot za pjesmu “100 je razloga” deveta je uspješna suradnja s redateljem Dariom Radusinom s kojim Anezi surađuje od 2018. godine. Oboje su se složili da im je ovo najbolji zajednički spot, jer je na ekran izvrsno prenesena emocija pjesme, a estetika kadrova donijela je atmosferu u kojoj nago tijelo služi kao komunikacijski alat koji prenosi svaki djelić osjećaja zbog kojih je pjesma nastala.

Nakon albuma Anezi se pružila prilika sudjelovati i u filmu. Na poziv redatelja Arsena Oremovića odigrala je malu ulogu u njegovom filmu „Glava velike ribe“, a značajno je bilo da je u film uvrštena i njena autorska pjesma „Pokaži mi put (acoustic version)“. Premijera filma održala se na poznatom filmskom festivalu „Pula film festival“, u ljeto 2022.

Iako je Anezi ozbiljno počela svoju javnu karijeru samo godinu dana prije globalne pandemije korona virusa, dala je sve od sebe da nastavi snimati pjesme kao da se ništa loše ne događa. U takvim okolnostima je teško ostati pozitivan, jer je teško vidjeti isplativost ogromanog truda koji je uložen, pa je i ona na kratko podlegla negativnim mislima u zimu 2021. Dobro je što ju je upravo to inspiriralo za pjesmu “Živi prije kraja”, koja je izašla u lipnju 2022. god. Ta pjesma je njen prvi singl nakon debitantskog albuma i odgovor je svim negativnostima koje se dešavaju u životu čovjeka, ali i svijetu oko nas. Stimuliranje svijesti, na taj šaljivi način, o tome da ćemo možda baš sutra umrijeti u pjesmi “Živi prije kraja” stoji da donese fokus na ono što donosimo dok smo živi.

 

Sredinom 2022. god., skladatelj Marko Tomasović predložio je Anezi duet za njegovu pjesmu „Ima dana kao da ih nema“ s legendarnim Ibricom Jusićem. Anezi je to sa zadovoljstvom prihvatila. S druge strane i Ibrica je, uslijed dugogodišnje suradnje s Markom prihvatio taj prijedlog i baš Anezi odlučio dati tu jedinstvenu priliku za prvi duet sa solo izvođačem u svojih 58 godina glazbene karijere. Isprva mu se ta suradnja činila kao zanimljiva novost u njegovoj karijeri u smislu spoja mladosti i iskustva. Međutim, kada je upoznao Anezi rekao je da je to postalo više od toga: „Odmah sam imao osjećaj kao da ju znam 100 godina, a već kada sam čuo kako je otpjevala prvu kiticu našeg dueta pomislio sam si: ‘To je to! Moje i ničije!`.“ Pjesma je izašla u studenome 2022. godine.

 

U ljeto 2023. god. Anezi po drugi put nastupa u Šibeniku na festivalu „Večeri dalmatinske šansone“ sa singlom „Sve što davno trebalo je“, kojeg glazbeno i tekstualno potpisuje Gordan Dizdarević Grk, a aranžira i producira već njoj isto poznati suradnik Domagoj Perišić. 

U prosincu 2023. godine Anezi je sudjelovala u prvoj sezoni kulinarske show emisije Nove TV, “Riba na torti”, u kojoj kulinarske vještine pokazuje petero natjecatelja iz hrvatskoga javnog života tjedno. Miroslav Škoro, Lupino, Minea, Borna Kotromanić, Mario Roth, Drele i brojne druge zvijezde bili su sudionici te prve sezone. Uz ugodnu atmosferu i ukusna jela ekipu je Anezi oduševila i gostom iznenađenja Ibricom Jusićem, s kojim je otpjevala njihov duet “Ima dana kao da ih nema”.  

 

U 2024. god. izdaje spot za pjesmu „Malo tvoga vremena“ u kojem glumi Hrvat Neb Chupin, glumac i producent, koji je radio s Malkovichem, Travoltom, Lundgrenom, itd. Anezi je predložila Nebu da je prevedu na njemački s obzirom da već godinama priprema takve projekte, ali i na engleski jer je on nekoliko puta godišnje u Los Angelesu te da odmah snime i spot na sva tri jezika. Drago joj je što je Neb u tome prepoznao daljnji potencijal i što su suradnju proširili i na prevođenje na dodatna dva jezika. Neb i Sonja Bajić su prevoditelji, a njen prijatelj i suradnik Roland Budin koautor je glazbe s Anezi, ali i autor aranžmana na sve tri verzije.

Kao dijete Anezi je često pjevala na školskim i drugim manifestacijama. Od 11. godine četiri je godine privatno pohađala satove klavira, a svaku godinu je službeno polagala pri Osnovnoj glazbenoj školi u Poreču. Sa 16 godina se prijavila na dječji festival „All you need is love“ u Pazinu i osvojila je nagradu za najbolju interpretaciju pjesme „I will always love you“ od Whitney Houston.

Inače, Anezi profesionalno počinje nastupati kao pjevačica mnogo godina prije službenog početka karijere, a to je sa 17 godina. Od tada je uvijek bila glavni vokal i „frontgirl“ svih duo, trio, kvartet i kvintet kombinacija u kojima se nalazila naredno desetljeće.

Uglavnom je nastupala u ljetnim sezonama za velike hotelske lance, a izvan turističke sezone na raznim zabavama, domjencima, dočecima novih godina i ponekad na vjenčanjima.

2009. godine u Rijeci je polazila vokalni tečaj za pop pjevanje pri udruzi pod vodstvom Olje Dešića, a pod mentorstvom hrvatske jazz pjevačice Lele Kaplowitz. Lela ju upoznaje s Davidom Savčićem, riječkim flamenco gitaristom koji je 16 godina živio u Londonu gdje je ostvario razne uspjehe, a od najznačajnijih mu je glazba za svjetske reklame i holivudske filmove, nastupanje sa svjetski poznatom violinisticom Vanessom Mae i rad pod svjetski vodećom izdavačkom kućom EMI. David je prepoznao Anezin artistični i pjevački talent i potencijal te ju pozvao da bude pjevačica za njegov flamenco fusion projekt na kojem su surađivali 2010. i 2013. godine.

2011. godine Anezi počinje surađivati s Emirom Grozdanićem, također riječkim glazbenikom poznatim i pod imenom Jed Becker, pod kojim vodi svoju blues karijeru i nastupa s renomiranim glazbenicima poput Elvisa Stanića, Tonči Grabušića i Damjana Grbca. Emir je gitarist, pjevač, glazbeni producent, a i voditelj glazbene udruge „Ri Stars“ koja okuplja soliste osnovnih i srednjih škola. Anezi i Emir su zajedno nastupali po Hrvatskoj i Sloveniji u raznim angažmanima, a njihova suradnja traje i danas kroz nastupe, ali i njene autorske pjesme.

 

Prije početka njene javne karijere, interesantna činjenica je da je ona uvijek odbijala biti stalni i službeni član ikojeg glazbenog sastava već je uvijek radije ostajala neovisni glazbeni suradnik. Razlog tome jest taj da je to oduvijek narušavalo njenu viziju solo karijere, a i bila je vođena svojom: “Za velike obaveze trebam potencijalno veliki biznis, a ne poznatu i relativno sigurnu konstantu.”. Na taj način je čuvala apsolutnu slobodu za dan kada će uložiti u sebe kroz svoje pjesme s kojima bi se predstavila bez ikakvih sputavanja i u konačnici kako bi privukla najbolji mogući tim ljudi, za scenu i iza nje, s kojima bi mogla najbolje surađivati.

Da zna pjevati saznala je relativno kasno, s 8 godina uz pjesmu `Simpatija` grupe Magazin, ali od tada pjevanje je postalo i ostalo njezina najveća strast. Uvijek je isticala da to za nju nije samo posao, već je to ljubav i “životni nektar” u kojem pronalazi veliko zadovoljstvo. Posvetiti život glazbenoj interpretaciji i stvaralaštvu za nju vrijedi beskonačno života.

Na nastupima joj je publika uvijek iskazivala predivnu podršku i poticala ju da krene snimati svoje pjesme i započne javnu karijeru, ali Anezi je to, iz raznih razloga, odgađala sve do ulaska u tridesetu godinu života. Po njenoj procjeni do tada je bilo puno manje podrške i prilika za ozbiljnije poslovne projekte. Međutim, sada kada se za tim nekim situacijama osvrće ona kaže:

„Najvažnije je da ne žalim za ičim i da kojim slučajem mogu vratiti vrijeme ništa ne bih promijenila. Kroz ta iskustva, život mi je dao priliku i vrijeme da duhovno evoluiram i rastem, da istinski spoznam tko sam, što zapravo želim biti i najvažnije kako to želim postati. Doduše, bilo je tu dosta naizgled dobrih prilika, međutim moja intuicija nikada nije osjetila da su to prave prilike koje vode onome čemu sam oduvijek znala da želim. Tako da sam svjesno radije izabirala i dalje biti `anonimna`, ali tako biti samo svoj čovjek dok ne dođe vrijeme za duhovno i materijalno izbalansirane suradnje. Kada sada razmišljam o tim nekim situacijama, iskreno zahvaljujem dragom Bogu što se sve tako odigralo. Uviđam da su sve te situacije bile projekcije koje su me vodile prema pravom putu.”

ENGLISH

Alena Nezirevic is a singer with the stage name “Anezi“. She was born on November 14th,1986 in Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, while her parents were on vacation visiting her father’s side of the family. After her birth, Alena lived in Vrsar, Istria, Croatia, where her mother is from. She finished high school in Pazin. From 2005-2015, she lived in Rijeka, but during summers, she lived in Vrsar. In Rijeka, she graduated from the University of Faculty of Law. However, since she felt her true calling was singing, from 2016, she often stayed in Zagreb.

 

Many years later, in 2023, she decided to pursue additional eduction, which she has always valued throughout her career. Between 2018-2023, after laying a good foundation in her public singing career, she wanted to build the foundations for her second love: psychology, with the aim of engaging in terapeutic work. She enrolled in education for Psychotherapy Propaedeutics as well as one in Neurolinguistic Programming – NLP Practicioner taught by Ivan Petrić, in Zagreb, and continues in 2024. on the NLP Master at NLP academy.

 

Below are the course of events that created the foundation of her singing career:

 

The start of Anezi’s public career was in 2016, when she published her first two singles “Da l` se sjetiš ikada?” and “Samo najbolje želim ti”, in collaboration with songwritter Marko Tomosavić from Zagreb. She wrote the lyrics for both of these songs, as well as made acoustic versions of them. This all created the foundation for her musical career. The same year, she accepted an invitation for participating in the festival “Melodies of Istria and Kvarner“, in a duet with a legend of these regions: Duško Jeličić Dule. She successfully performed to these regions with their song “Happy End”.

 

In Zagreb, from December 2015 through June 2016, Anezi attended and graduated MPA Academy for Music Production. Shortly after graduating, she enrolled into the Songwriting and Arrangement course at the same academy, and graduated from it in February 2017. Soon after, her 3rd single “Pokaži mi put”, was released. Anezi was a co-writter for this song, and it`s music video was made within the MPA program through a spontaneous idea. The interesting thing is that that single got its official release only three years later, in 2020, by the record company Menart, in parallel with the release of the acoustic version of that single.

 

At the end of that year, Anezi planned to continue to produce songs, but, following her intuition and believing her unique personality, she post-poned that and decided to sign-up for an audition for the famous reality show – “Big Brother”. Although she was aware of risk of having an appearance in reality shows for her singing image, Anezi knew that by making a good appearance on them, she would bring more media recognition of her face as well as opportunities that normally would take years to acquire. The main reasons for her participating in these types of shows were to save time and money on personal advertising, show her face more to the public, and gain support from the viewers of these show. She believed the viewers would recognize the qualities of her personality and her talents, and, in the future, follow her work. Anezi wasn’t wrong listening to her intuition because she was ultimately chosen for the Big Brother house among four thousand candidates. In 2018, Anezi entered the Big Brother show, and, after three and a half months of isolation, she reached the Superfinals.

In the summer of 2018. she performed at the Etnofest Neum Festival in BiH, with her 4th single “Pravi put”, that she again wrote the lyrics for. At the same time, she was invited by RTL producers for the newest popular reality show, first broadcasted in Croatia, “The Bachelor”. Although not normally seen in that type of reality, Anezi, anticipating that the first season would be highly watched and knowing that it will air in the same year she was in Big Brother, estimated that it was a good idea to accept the invitation. After negotiations, she entered this second show in her style, as herself, just as she was in Big Brother. Anezi openly declared that she did not believe in perfection, but, despite this, “The Bachelor” kept her on the show almost to the very end. By participating in these two popular reality shows, Anezi was able to break into the limelight and set the foundation for her showbiz scene. She turned her attention to herself as a person and as a singer. But that was just the beginning of that unusual “self-made” life story, because what followed was a lot of work and an independent fight for her place under the small croatian showbiz scene and a big challenge in the form of the imminent arrival of the corona pandemic, after she spent only a year on the public stage.

An interesting twist of fate led Anezi to record songs in German through “The Bachelor“ show. The story goes that in the show there was one fellow contestant from Germany who later introduced Anezi to a manager from Germany. Since Anezi can sing in seven languages, he heard her accent in German and suggested that Anezi start recording songs in German as well. Through her intuition, she decided to listen to him, and so at the end of 2019, she started recording her own and other people’s songs in German. From 2021, she started collaborating with the famous Croatian singer-songwriter Neno Belan, as part of his multi-year project of singing some of his old hit songs into other languages. They have been working on his album in German for two years, and Anezi recorded a music video for the German version of the song “Ka Vanna” in 2022, while she was on a trip to Cuba. Through yet another twist of fate, because the name of the song in German is “Havanna” and the text is about the singer’s arrival in Cuba, they recorded the song way before Anezi knew she was going to Cuba. In the meantime, due to the Covid pandemic, it was decided not to publish anything until 2024.

Since she is a child of the 90s, Anezi has always loved pop music, as well as dance music. In Fall 2018, Anezi started collaborating with a famous dance producer and songwritter, Boris Djurdjevic, the founder of the famous Croatian dance group: Colonia. In collaboration with Boris, Anezi released her 5th single “Srce nema raspored”, which caught the attention of the public. In parallel with the “The Bachelor” broadcast, Anezi debuted her 6th single with Boris, titled “Savršeni”.

In July 2019, Anezi signed her first contract with record label Menart. Shortly thereafter, her 7th single by Boris Djurdjević came out, “Nepozvan gost”, and then “Srce nema raspored” (acoustic version), where the arrangement was signed by Emir Grozdanic from Rijeka.

In October 2019, her 8th single came out, “Volim te”. This single was particularly special because she wrote the music and lyrics herself. This song also had a famous Croatian producer, Niksa Bratos. With the video for “Volim te”, it became clear that Anezi’s strong personality would not only continue with singing, but also by being socially engaged throughout her career. Through the symbolism of the rainbow colors that appear throughout the video, Anezi sends out a powerful message: “All love is equally valuable.”

At the end of 2018,  Anezi, along with her existing YouTube channel “ANEZI Music Channel”,  started a new channel named “ANEZI Analyzes”, which posts vlogs, interviews, her lifestyle, her views, etc. Everything starts as a hobby, out of love for emotional, sociological and psychological analyses. Although she did not have time to actively devote herself to it, at the end of 2023. she opened an additional page `@anezi_analizira’ on Instagram, with the aim of becoming more active in that sphere as well.

In 2020, Anezi released her 9th single, “Radoznala budalo”, which is the first single with a foreign collaboration with the Sarajevo composer Gordan Dizdarević. Dizdarević is the author of the composition, and Anezi is the co-author of the text together with him. On this single, the collaboration with Boris Đurđević continued for the fourth time, but this time he only signed the arrangement. On this song, Anezi continued her acoustic projects, but this time in a tamburitza arrangement. This version was recorded in Sarajevo in the studio of composer Gordan Dizdarević, featuring TS Dukati from Široki Brijeg. Three years later, that collaboration brought her to her first performance in the German Fraport Arena in Frankfurt, Germany at the biggest gathering of Croatians in the diaspora, “Croatian Night”. It was here that she performed with TS Dukati as the opening act, in front of 13,000 people.

In the summer of 2020, she released an acoustic version of the song “Pokaži mi put” and soon after a dance single with a fun video, “Opa E”, which was the first collaboration with the famous hitmaker from Rijeka, Robert Pilepić.

On May 5, 2021, she released her first album, named after a new song in the album – “100 je razloga“. She wrote that song in collaboration with a longtime friend and colleague: Emir Grozdanić. It is interesting that her first album was a double release. The first CD contains all the songs she had recorded so far, with one new one, and the second CD is a live album of songs from the first CD. The video of the live album can be viewed on YouTube, titled: “Live session prvog albuma 100 je razloga (Tvornica Kulture)”.

The title as well as song of the album “100 je razloga” was also presented live at the well known Croatian festival: “Evenings of the Dalmatian Chasson “, in the summer of 2021 in Šibenik and broadcasted by the Croatian national television.

For Anezi, “100 je razloga“ is her most personal song so far. As the author, she describes the most difficult relationship in her life. The music video for the song “100 je razloga” is the 9th successful collaboration with director Dario Radusin, with whom Anezi has been working since 2018. They both agreed that this was their best joint video because the emotion of the song was excellently conveyed on the screen, and the aesthetics of the shots brought an atmosphere in which the naked body serves as a communication tool that conveys every bit of the feelings that caused the song to be created.

After the album, Anezi was given the opportunity to participate in a film. At the invitation of director Arsen Oremović, she played a small role in his film “Head of a Big Fish”, and it was significant that her original song “Pokaži mi put (acoustic version)” was also included in the film. The premiere of the film took place at the famous film festival “Pula Film Festival”, in the summer of 2022.

In the middle of 2022, the composer Marko Tomasović suggested to Anezi a duet for his song “Ima dana kao da ih nema”, with the legendary Croatian chansonnier: Ibrica Jusić. Anezi accepted it with pleasure. For Ibrica, due to his long-term cooperation with Marko, he accepted the proposal and decided to give Anezi this unique opportunity for the first duet with a solo artist in his 58 year musical career. At first, this collaboration seemed like an interesting novelty in his career in terms of the combination of youth and experience. However, when he met Anezi, he said that it became more than that. Ibrica commented: “I immediately felt as if I had known her for 100 years, and already when I heard her sing I thought to myself: ‘This is it!” The song was released in November 2022.

In the summer of 2023, Anezi performed for the second time in Šibenik at the festival “Evenings of Dalmatian Chansons”, with the single “Sve što davno trebalo je”, whose music and lyrics are written by Gordan Dizdarević Grk, and arranged and produced by her well-known collaborator, Domagoj Perišić.

In November 2023, the new entertainment show from Nova TV Croatian television: “Fish on the cake”, started showing, in which Anezi took part, along with other famous faces.

 

In 2024. she released music video for the song “Malo tvoga vremena” starring Croatian Neb Chupin, actor and producer, who worked with Malkovich, Travolta, Lundgren, etc. Anezi suggested to Neb that they translate it into German since she has been preparing such projects for years, but also in English because he is in Los Angeles several times a year and to record a video in all three languages. She is glad that Neb recognized further potential in this and that they extended the cooperation to translation into two additional languages. Neb and Sonja Bajić are the translators, and her friend and collaborator Roland Budin is the co-author of the music with Anezi, as well as the author of the arrangements for all three versions.

Although Anezi seriously began her public career just a year before the global Covid pandemic, she did her best to continue recording songs as if nothing bad was happening. In such circumstances, it was difficult to stay positive, because it was difficult to see the profitability of the enormous effort invested. Therefore, she also succumbed to negative thoughts in the winter of 2021. Anezi was able to use this experience to inspire her for the song “Živi prije kraja” (“Live before the end”), which came out in June 2022. This song is her first single after her debut album, and it is the answer to all the negativities that happen in a person’s life, but also in the world around us. Stimulating awareness, in a humorous way, that we might die tomorrow, the song “Live before the end” stands to bring focus to what we bring while we are alive.

During her early years as a child, Alena sung at elementary school music shows and one festival where she won a prize for the best interpretation of the song “I will always love you“ by Whitney Houston. For 4 years, she studied Piano Theory at the Poreč Elementary Music School.

Anezi began singing and performing when she was 17. Throughout the next decade, she was a lead vocal with many musicians. She mostly performed during summer seasons on the terraces at tourist resorts. After the summers were over, she performed at different parties and receptions, including New Year’s Eve and sometimes at wedding celebrations.

In 2009, Alena decided to attend a singing course on pop music from an association led by Olja Dešić, under the mentorship of Lela Kaplowitz, the Croatian Jazz singer. Lela introduced her to David Savčić, a flamenco guitarist born in Rijeka. In his 20s, he moved to London and played with stars such as Vanessa Mae, as well as has had a successful career in one of the world’s leading music companies, EMI Music Publishing, for 16 years. When he returned to Rijeka, David recognized Alena`s artistic talent as well as her potential. Ultimately, he decided to work with her, and she became the singer in his flamenco fusion band during the summers of 2010 and 2013.

 

Since December 2011, Alena has been performing with Emir Grozdanic, also known as the blues musician Jed Becker, another musician from Rijeka. Emir is a guitarist, singer, music producer, and manager of his musical drama school “Ri Stars”. Alena and Emir played all over Croatia and Slovenia for dance schools, New Year`s Eve celebrations, and professional conventions.

Before her public career began, an interesting fact is that she never wanted to be an official member of any music group, so she always remained an independent musical collaborator on various projects. She always says: “For big, signed, commitments I want big business!”. In this way, she kept her absolute freedom for the day when she will invest in herself with her own songs that will represent herself without any restraint. Through these means, she believes she will attract the best possible teams of people for performances as well as behind the scenes, so that it will provide the best way to promote her music.

Music has and will always be one of Anezi’s greatest passions. She always emphasizes that, for her, singing is more than just her job or a way to make a living; it is her love and passion, where she finds ultimate bliss.